20 خواص زنجبیل + چه افرادی نباید زنجبیل مصرف کنند؟
20 خواص زنجبیل + چه افرادی نباید زنجبیل مصرف کنند؟
زنجبیل یک گیاه عطردار خوراکی است که هم میتوان آن را به صورت تازه مصرف کرد و هم میتوان آن را خشک کرد. طبع زنجبیل گرم و خشک است و مصلح آن عسل و روغن بادام شیرین است.
ترکیبات اصلی و اساسی زنجبیل شامل: انواع قندها ، چربیها ، اولئورزین و ترکیبات سوزاننده میباشد. اصلیترین ترکیبات زنجبیل شامل مواد بودار سوزانندهای هست که بیشتر اثرات اصلی آن مربوط به همین مواد میباشد. زنجبیل را هم به صورت تازه و هم میتوان با خشک کردن و آسیاب کردن آن به صورت پودر مصرف کرد. زنجبیل تازه را به مدت یک ماه میتوان در یخچال نگهداری کرد. از زنجبیل میتوان مربا، دمنوش، ادویه یا روغن نیز تهیه کرد، اما ادویه و دمنوش زنجبیل پرکاربردتر از مواد دیگر است.
برای تهیه چای زنجبیل میتوانید مقداری زنجبیل تازه را به مدت 15 دقیقه در آب بجوشانید و بعد از صافی رد کنید و برای شیرین کردن آن هم از مقداری عسل استفاده کنید چرا که زنجبیل به تنهایی طعم تندی دارد.
زنجبیل معمولا در مناطق استوایی کشت میشود و هزاران سال است که مردمان چین و هند و حتی ایران باستان خودمان از این گیاه استفاده میکنند.
پس بد نیست که کمی با فواید و حتی مضرات زنجبیل آشنا شویم و در ادامه با توجه به عوارض زنجبیل، این که چه افرادی نباید زنجبیل مصرف کنند را بررسی کنیم.
20 خواص فوقالعاده زنجبیل
1. درمان مشکلات گوارشی و کاهش وزن با زنجبیل
همانطور که قبلا هم اشاره شد طبع زنجبیل گرم و خشک است و این خشکی باعث خشک شدن رطوبت اضافی بدن از جمله روده و معده میشود. بنابراین زنجبیل در درمان ورم معده و نفخ شکم بسیار موثر است. جذب رطوبتهای بدن به سبک شدن و کاهش وزن کمک میکند بنابراین مصرف زنجبیل برای لاغری نیز موثر است. به کسانی که به دنبال کاهش وزن میباشند دمنوشهای ترکیبی زنجبیل و دارچین توصیه میشود. چرا که دارچین هم خواص بسیار مشابهی همانند زنجبیل دارد و موجب کاهش وزن میشود.
2. بهبود حافظه و پیش گیری از بیماریهایی همچون آلزایمر با زنجبیل
رطوبتهای مغز موجب کاهش حافظه میشود. زنجبیل رطوبتهای زائد بدن را دفع و باعث بهبود حافظه میشود. مصرف چای ترکیبی زنجبیل و دارچین از سردی مغز و کاهش حافظه پیشگیری میکند.
3. رفع عطش و تشنگی شدید با زنجبیل
زنجبیل برطرف کننده تشنگی به ویژه تشنگی ناشی از تجمع بلغم در معده است. مخلوط زنجبیل، لیمو، سرکه و آب یخ یک نوشیدنی فوق العاده برای فصل تابستان است.
4. پیشگیری از سرطان با زنجبیل
کمک به کاهش رشد سلول های سرطان روده بزرگ نیز از دیگر خواص زنجبیل است. زنجبیل خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را کم میکند. پیشگیری از انواع دیگر سرطان، مانند سرطان پستان، ریه، پوست، پانکراس و پروستات نیز از خواص زنجبیل به شمار میآید.
5. رفع حالت تهوع و استفراق با زنجبیل
برطرف شدن حالت تهوع ناشی از دریازگی یا ماشین سواری نیز از دیگر خواص زنجبیل است. پس در هنگام مسافرت مصرف چای زنجبیل فراموش نشود. زنجبیل برای درمان حالت تهوع شایع در دوران بارداری بسیار مفید است و همچنین به حالت تهوع و عوارض جانبی ناشی از شیمی درمانی کمک شایانی میکند.
6. رفع گازها و بادهای موجود در بدن با زنجبیل
رفع بادهای موجود در بدن نیز از خواص زنجبیل محسوب میشود. زنجبیل برطرف کننده گازهایی است که در بدن خصوصا در دستگاه گوارش تولید میشود، چرا که بسیاری از دردهای بدن ناشی از وجود همین گازها و بادها در بدن است. مصرف زنجبیل به تنهایی تند است به همین علت میتوان آن را با عسل شیرین کرد. ترکیب زنجبیل و عسل برای بدن بسیار مفید و باد شکن است.
7تقویت قوای جنسی با زنجبیل
مصرف زنجبیل باعث افزایش قوای جنسی در آقایان میشود.
8پیش گیری و درمان بیماری های کبدی با زنجبیل
زنجبیل باز کننده گرفتگیهای کبد است. زنجبیل با کاهش تری گلیسیرید خون، چربی کبد را کاهش میدهد و از بروز سرطان کبد پیشگیری میکند.
9. رفع گرفتگی های عضلانی با زنجبیل
زنجبیل باز کننده گرفتگی عضلات است. پس برای رها شدن از گرفتگیهای عضلانی ناشی از برخی فعالیتها همچون ورزش کردن، میتوان روی چای زنجبیل تازه حساب کرد.
10زنجبیل درد را تسکین میدهد
زنجبیل ضد درد است و همانند مسکن عمل میکند و باعث کاهش دردهایی همچون دردهای قاعدگی در زنان میشود.عسل نیز همانند زنجبیل طبیعت گرمی دارد . ترکیب زنجبیل و عسل اثر دو چندان دارند و باعث گرما بخشی و تسکین دردهای موجود در بدن میشوند.
11.زنجبیل نوعی آنتی بیوتیک است
زنجبیل ضد عفونت و ضد قارچ است. پس میتوان در درمان بیماریهای عفونی و قارچی از زنجبیل کمک گرفت. عسل نیز همانند زنجبیل ضد بیماریهای عفونی و قارچی است. برای گرفتن نتیجه بهتر میتوان از ترکیب زنجبیل و عسل برای درمان بیماریهای عفونی و قارچی استفاده کرد.
12زنجبیل سرشار از آنتی اکسیدان است
زنجبیل خاصیت آنتی اکسیدان شایانی دارد و میتوان به راحتی دریافت که ضد پیری و ضد چروک است. عسل نیز همانند زنجبیل سرشار از آنتی اکسیدان است. ماسک ترکیبی زنجبیل و عسل میتواند به بهبود و جوان سازی پوست صورت شما کمک کند.
13. درمان بیماری های پوستی با زنجبیل
زنجبیل خاصیت ضد التهابی دارد و مصرف زنجبیل برای پوست نیز بسیار توصیه میشود چرا که خاصیت ضد التهاب بودن آن به درمان جوش و آکنه بسیار کمک میکند.
14. کاهش قند خون با زنجبیل
زنجبیل باعث کاهش قند خون میشود و در درمان دیابت موثر است. دارچین نیز همانند زنجبیل باعث کاهش قند خون میشود. دمنوش زنجبیل و دارچین اثر دو برابری در کاهش قند خون دارند و به بیماران دیابتی توصیه میشود.
15پیشگیری از بیماری های قلبی با زنجبیل
زنجبیل باعث کاهش کلسترول و تری گلیسیرید خون میشود که میتواند خطر بیماریهای قلبی را کاهش دهد. پس پیشگیری از بیماریهای قلبی را نیز میتوان از خواص زنجبیل برشمرد.
16درمان آسم، سرما خوردگی و بیماریهای تنفسی با زنجبیل
در هنگام سرما خوردگی و گرفتن آنفولانزا مصرف زنجبیل باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده و از شما در برابر این بیماریها محافظت میکند. ترکیب زنجبیل و عسل، سرفه و گلودرد را کاهش میدهد و مشکلات تنفسی ناشی از آن را برطرف میکند. از ترکیب زنجبیل و عسل برای درمان آسم هم استفاده میشود.
17درمان اسهال با زنجبیل
زنجبیل به هضم غذا کمک میکند و در درمان اسهالهای ناشی از مسمومیتهای غذایی بسیار موثر است.
18کاهش فشار خون بالا با زنجبیل
جلوگیری از لخته شدن خون نیز از خواص زنجبیل است. زنجبیل باز کننده عروق است و از سفت شدن شریانها جلوگیری میکند.کسانی که سابقه لختگی خون یا فشار خون بالا را داشتهاند دمنوش زنجبیل و دارچین را فراموش نکنند.
19رشد مو با زنجبیل
ریشه زنجبیل تازه حاوی منیزیم، پتاسیم، فسفر و ویتامینهای مختلفی است که باعث تقویت و درمان ریزش موی سر میشود. زنجبیل به شل کردن عروق خون و در نتیجه بهبود گردش خون نیز کمک میکند. بهبود گردش خون باعث بهبود تغذیه فولیکولهای مو شده و در نتیجه با تغذیه بهتر فولیکولهای مو رشد موها سریعتر میشود. از طرفی زنجبیل ضد باکتری و ضد قارچ است که با این ویژگی مانع ایجاد شوره در سر میشود.
20. رفع استرس و افسردگی با زنجبیل
منیزیم یکی از مواد تشکیل دهنده زنجبیل است. فقدان منیزیم در بدن باعث به وجود آمدن اختلالات عصبی میشود برای جبران این فقدان میتوان از منیزیم موجود در زنجبیل بهره برد. استفاده از دمنوش زنجبیل میتواند به رفع بیخوابی، استرس و افسردگی کمک کند.
نکته مهم در رابطه با مصرف زنجبیل
اما هر ماده غذایی علاوه بر فوایدی که دارد گاهی مضراتی را هم برای برخی از افراد به دنبال دارد پس بیایید ببینیم که مضرات زنجبیل چیست؟ و چه افرادی نباید زنجبیل مصرف کنند!
عوارض زنجبیل و موارد منع مصرف آن چیست؟
- باز شدن گرفتگیهای عروقی از خواص زنجبیل محسوب میشود بنابراین افرادی که از داروهای رقیق کننده خون همچون آسپرین استفاده میکنند در مصرف زنجبیل باید با پزشک خود مشورت نمایند.
- زنجبیل باز کننده عروق است و مصرف بیش از حد آن در دوران قاعدگی باعث افزایش خون ریزی در بانوان میشود.
- ذکر رابطه زنجبیل و فشار خون و قند خون هم خالی از لطف نیست. اگرچه گفته شد که مصرف زنجبیل برای بیماران قلبی و دیابتی مناسب است اما مصرف بیش از حد آن باعث افت فشار خون و قند خون میشود که خطر آفرین است.
- اگرچه مصرف زنجبیل باعث بهبود عملکرد گوارش میشود اما مصرف بیش از حد آن به سوزش سر دل منجر میشود .
► افرادی که بیماریهای کلیه و صفرا دارند در مصرف زنجبیل باید دقت کنند.
►افرادی که زخمهای گوارشی دارند نباید زنجبیل مصرف کنند.
► مصرف زنجبیل در بارداری و دوران شیر دهی حتما باید با مشورت پزشک صورت بگیرد. از دیدگاه طب سنتی اگرچه مصرف زنجبیل باعث کاهش تهوع دوران بارداری میشود اما آن را جز داروهای درجه سوم خود محسوب میکنند و مصرف زنجبیل در بارداری و دوران شیردهی را توصیه نمیکنند.