رژیم کتوژنیک چیست و چگونه شما را سریعا لاغر می کند ؟
رژیم کتوژنیک (رژیم کتو) با کاهش مصرف کربوهیدرات و تبدیل بدن به یک دستگاه چربی سوز باعث کاهش وزن و لاغری می شود .
با کاهش میزان مصرف کربوهیدرات ، بدن در وضعیت متابولیکی (کتوسیس) قرار می گیرد . به همین دلیل سوخت و ساز بدن بالا می رود و در کبد چربی به کتون تبدیل می شود تا انرژی مورد نیاز جهت فعالیت مغز را تامین کند . از طرفی کاهش شدید قند خون و انسولین و در عین حال افزایش کتون ها نقش موثری در بهبود سلامت انسان دارد .
معرفی انواع مختلف رژیم کتوژنیک
در اینجا قصد داریم تا شما را با انواع رژیم کتوژنیک آشنا کنیم .
رژیم استاندارد کتوژنیک (SKD)
در رژیم SKD مصرف کربوهیدرات بسیار کم ، پروتئین متعادل و چربی زیاد است . یعنی این رژیم شامل 5 درصد کربوهیدرات ، 20 درصد پروتئین و 75 درصد چربی می باشد .
رژیم کتوژنیک سیکلی (CKD)
در رژیم CKD دورههای میانی کوتاه با میزان کربوهیدرات بالاتر در نظر گرفته می شود .
رژیم کتوژنیک هدفمند (TKD)
در رژیم TKD نیاز است که کربوهیدرات بیشتری به دلیل این که ورزش می کنید به غذای خود اضافه کنید .
رژیم کتوژنیک با پروتئین بالا
این نوع رژیم مشابه رژیم کتوژنیک استاندارد است اما پروتئین بیشتری برای آن در نظر گرفته می شود . یعنی شامل 5 درصد کربوهیدرات ، 35 درصد پروتئین و 60 درصد چربی می باشد .
در میان رژیم هایی که تا الان معرفی شدند ، رژیم کتوژنیک دورهای و هدفمند، رژیمهای حرفهای و پیشرفته تری هستند که تنها برای ورزشکاران و بدنسازان توصیه می شوند .
فواید کلی رژیم کتوژنیک چیست ؟
دلایل متعددی وجود دارد که فواید رژیم کتوژنیک را نسبت یه سایر رژیم های کم چرب اثبات می کند . که این دلایل عبارتند از :
1. راهی موثر جهت کاهش وزن و لاغری
2. کاهش عوامل خطر بیماری ها
3. بهبود سطح کلسترول تری گلیسیرید و HDL
4. کاهش سطح قند خون و بهبود حساسیت انسولین
5. افزایش پروتئین دریافتی
6. افزایش کتون ها
ارتباط رژیم کتوژنیک با درمان بیماری ها
مطالعات انجام شده نشان می دهد که داشتن یک رژیم و برنامه غذایی سالم نقش موثری جهت حفظ وسلامت بدن ایفا می کند . رژیم کتو نیز باعث پیشگیری و درمان یکسری از بیماری ها شده و برای بدن مفید است .
- سرطان : این رژیم برای درمان انواع سرطان و کاهش روند رشد تومورها مفید است .
- بیماری های قلبی : این رژیم میزان چربی بدن ، قند خون ، فشارخون و سطح کلسترول و HDL را کنترل می کند . به همین دلیل سلامت قلب را تضمین می کند .
- صرع : این رژیم دفعات حملات تشنج در کودکان مبتلا به صرع را کاهش می دهد .
- آلزامیر : این رژیم بیماری آلزایمر را کنترل می کند و روند پیشرفت آن را کاهش می دهد .
- پارکینسون : این رژیم علائم بیماری پارکینسون را کاهش می دهد .
- آسیبهای مغزی : با توجه به تحقیقاتی که روی حیوانات انجام شده ، مشخص شد که این رژیم غذایی باعث کاهش جراحتهای مغز می شود و در بهبود روند جراحی مغز موثر است .
- آکنه و جوش صورت : آن چه که باعث بهبود جوش های صورت و درمان آکنه می شود کاهش میزان انسولین و کاهش مصرف غذاهای فراوری شده و شکر می باشد .
- سندرم تخمدان پلیکیستیک : این رژیم میزان انسولین را کاهش می دهد به همین دلیل در درمان بیماری سندرم تخمدان پلیکیستیک نقش مهمی دارد .
- دیابت : مطالعات انجام شده نشان می دهد که رژیم کتوژنیک می تواند از ابتلا افراد به بیماری های دیابت نوع 2 ، پیش دیابت و سندرم متابولیک جلوگیری کرده و حتی در درمان آنها موثر باشد .
عوارض جانبی رژیم کتوژنیک چیست ؟
اگر چه رژیم کتوژنیک برای افرادی که سالم هستند مشکلی ایجاد نمی کند ، اما ممکن است عوارضی را به دنبال داشته باشد که آن را با نام آنفولانزا کتو می شناسند و معمولا بعد از گذشت چند روز برطرف می شود .
از علائم آنفولانزای کتوژنیک می توان به افزایش گرسنگی ، تهوع ، کاهش انرژی و عملکرد ذهنی ، مشکلات خواب و ناراحتی گوارشی اشاره کرد .
برای این که به چنین مشکلات و عوارض دچار نشوید ، بهتر است چند هفته اول یک رژیم معمولی کم کربوهیدرات را دنبال کنید . این کار باعث می شود که بدتان آمادگی پیدا کند تا بتواند چربی ها را بسوزاند .
رژیم کتوژنیک باعث تغییر تعادل آب و مواد معدنی موجود در بدنتان می شود . به همین دلیل افزودن نمک به غذا و استفاده از مکمل های معدنی توصیه می شود . دریافت روزانه 1000 میلی گرم پتاسیم ، 300 میلی گرم منیزیم و3000 تا 4000 میلی گرم سدیم از مواد معدنی عوارض جانبی را به حداقل می رساند .
پس ابتدا غذایی خود را بخورید تا زمانی که احساس کنید سیر شدید و دیگر کالری اضافی دریافت نکنید . رژیم کتوژنیک کاهش وزن بدون محدودیت کالری است .