زعفران اعلا، قیمت زعفران به همراه بررسی خواص زعفران
زعفران اعلا، قیمت زعفران به همراه بررسی خواص زعفران
زعفران یا زرپران گران بهاترین ادویه در کل جهان و همچنین ایران است که با طعم، بو و رنگ فوقالعادهای که دارد در اکثر غذاها و دمنوشها استفاده میشود. ایران در زمینه تولید و کاشت زعفران و همچنین صادرات زعفران به عنوان برند جهانی شناخته میشود در حال حاضر شهرهای زیادی در ایران هستند که به کاشت زعفران میپردازند. باید بدانید که زعفران در میان سایر محصولات کشاورزی از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا ارز آوری زیادی دارد.
در این مقاله قصد داریم شما را با نحوه کاشت و خواص زعفران بیشتر آشنا کنیم.
آشنایی با زعفران
زعفران جز گروه زنبق سانان میباشد و گیاهی علفی است که گل این گیاه از 6 گلبرگ بنفش رنگ و سه پرچم و 1 مادگی تشکیل شده است. برگهای آن بلند و باریک و به رنگ سبز تیره است. طول این برگها به 20 تا 50 سانتیمتر میرسد و همچنین گلها و برگها داخل لولههای غشایی به نام چمه قرار گرفتهاند.
نحوه کاشت زعفران
بطور کلی از سه روش برای کشت زعفران استفاده میکنند:
- کشت نواری
- کشت نواری معمولی با تراکم کم 3 تا 4 تن در هکتار
- کشت نواری معمولی با تراکم 3 تا 4 تن در هکتار
در کشت نواری ابتدا اقدام به حفر زمین به صورت شیاری توسط تراکتور یا بیلی به عمق 25 تا 30 سانتیمتر مینمایند. سپس افراد شروع به چیدن پیازچهها با فاصله 8 تا 10 سانتیمتر از هم میکنند و بعد از آن با تراکتور یا بیل شیارهای بعدی را حفظ مینمایند و خاک شیارهای جدید را به روی شیارهای که پیازچه زعفران در آنها قرار گرفته است انجام میدهند که معمولا هم زمان برداشت این گیاه سال سوم به بعد میباشد.
2. کشت کپی و چالهای
در این روش ابتدا با استفاده از بیل اقدام به حفر چالههای عمیقی به طول 20 تا 25 سانتیمتر مینمایند. پس از آن تا 15 پیازچه را داخل هر چاله قرار میدهند و روی آنها را توسط بیل میپوشانند و سطح زمین را مسطح میکنند. معمولا فاصله چالهها با یکدیگر بین 15 تا 20 سانتیمتر میباشد.
3. کشت کپه ای زعفران
آب و هوای متناسب با کاشت و پرورش زعفران:
با توجه به اینکه زعفران گیاهی گرمسیری است و باید در نواحی که آب و هوای معتدل دارد پرورش داده شود باید برای کشت این گیاه نواحی را انتخاب کنید که دارای تابستانهای گرم و خشک و پاییز و زمستان نسبتا ملایمی باشد تا زعفران بتواند به خوبی رشد کند.
خاک مناسب کاشت زعفران:
بهترین زمین برای رشد زعفران زمینی است که دارای خاک شنی و رسی میباشد. همچنین این زمین باید مقداری کمی آهک نیز داشته باشد. علاوه بر این موضوع ph خاک باید بین 7 تا 8 باشد و خاک مزرعه حاصلخیز و شیرین نیز باشد.
معروف تهرین شهر های ایران در کاشت زعفران
1. زعفران شهر قائن
یکی از شهرهای کمتر شناخته شده ایران در زمینه زعفران، شهر قائم است. این شهر به دلیل شرایط آب و هوایی که دارد یکی از مهمترین مراکز کاشت زعفران در ایران شناخته میشود. جالب است بدانید این شهر مقام اول را در کاشت زعفران به دست آورده است. طبق گزارشات اتاق بازرگانی استان خراسان جنوبی شهر قائن بیش از هفتصد سال است که به کاشت زعفران میپردازد بنابراین میتوان این شهر را به عنوان پایتخت کاشت زعفران در ایران شناخت.
زعفران شهر قائم در حال حاضر یکی از بهترین و مرغوب ترین نوع زعفران را دارد که در مقام اول جهانی قرار گرفته است. گفته شده که بیشتر خانوارهایی که در شهر قائم زندگی میکنند زمینهای خود را به کاشت زعفران اختصاص دادهاند که سالانه حدود 30 تن زعفران از این شهر برداشت میشود.
2. زعفران شهر فردوس
یکی دیگر از شهرهای ایران که به عنوان مرکز کاشت زعفران شناخته میشود مرکز شهرستان فردوس میباشد. فردوس با توجه به شرایط آب و هوایی که دارد برای کاشت زعفران بسیار مناسب میباشد که همین امر موجب شده که فردوس به عنوان یک برند شناخته شده در زمینه تولید زعفران انتخاب شود. از جمله مهمترین دلایلی که موجب شدهاند کیفیت زعفران تولید شده در این شهر بسیار بالا باشد میتوان به کیفیت بالای زمین آماده سازی بر اساس اصول فنی و همچنین مناطق مستعد کاشت زعفران در این شهر اشاره کرد. علاوه بر این موضوع از دیگر مهمترین عواملی که موجب شده زعفران این شهر بسیار با کیفیت باشد میتوان به روش صحیح برداشت زعفران و تلاش ای شبانه روزی کشاورزان اشاره کرد.
3. زعفران شهر گناباد
با توجه به شواهد موجود، گناباد حدود هفتصد سال است که به برداشت زعفران میپردازد. همچنین در حال حاضر هم بیش از نیمی از مزارع این شهرستان زعفران است. طبق تحقیقاتی که کارشناسان در رابطه با زعفران گناباد انجام دادهاند به این نتیجه رسیدند که عطر و طعم زعفران این شهر بسیار با کیفیت و مرغوب میباشد اما با توجه به عدم نگاه علمی به توسعه کاشت زعفران در این شهر کشاورزان با مشکلاتی روبهرو شده است. همچنین برخی از تغییرات اقلیمی مانند سیل و طوفان هم خسارات سنگینی به کشاورزان وارد کردهاند.
4. زعفران شهر تربت حیدریه
تربت حیدریه یکی از شهرهای خراسان است که به کاشت زعفران میپردازد. این شهر به دلیل آب و هوای مطلوبی که دارد به عنوان بزرگترین مرکز کاشت زعفران در ایران شناخته میشود. از جمله عواملی که موجب شده کاشت زعفران در این شهر انجام گیرد میتوان به زمینهایی که مساحت آنها به 20 هزار هکتار میرسد و 70 هزار نفر از مردم نیز که در این زمینهها مشغول به کار هستند اشاره کرد. در حال حاضر حدود 100 تن زعفران به زمینهای این شهر به طور سالانه برداشت میشود.
5. زعفران شهر مرند
کاشت زعفران در شهرستان مرند از سال 1378 آغاز شده و در حال حاضر کاشت زعفران در آنجا بسیار توسعه یافته است به طوری که این شهر به عنوان یکی از قطبهای تولید زعفران شناخته میشود. این شهر به دلیل کیفیت بالای زعفران تولیدی خود به عنوان یکی از بهترین شهرهای تولیدی زعفران شناخته میشود.
خواص زعفران
1. افزایش ایمنی بدن با زعفران
یکی از خاصیت های زعفران افزایش ایمنی بدن میباشد بیشتر مردم زعفران را به عنوان یک ادویه طعم دهنده میشناسند اما باید بدانید که این ادویه خاصیت های زیادی دارد زعفران به دلیل ویتامین c که دارد برای سلامتی انسان مفید می باشد همانطور که می دانید گلبول های سفید اولین خط دفاع بدنی در مقابل بیماری به حساب می آید. اسید اسکوربیک ای که در زعفران وجود دارد میزان تولید گلبول های سفید خون را افزایش می دهد و همین امر موجب شده تا سیستم دفاعی و ایمنی بدن تقویت شود.
2. افزایش گردش خون با مصرف زعفران
زعفران قابلیت این را دارد که به عنوان تقویت کننده انرژی بدن مورد استفاده قرار گیرد. همچنین زعفران با افزایش گردش خون میتواند سوخت و ساز بدن را افزایش دهد. غلظت بالای آهن موجود در آن گلبولهای قرمز خون را افزایش داده و در نتیجه با رساندن اکسیژن به تمامی اندامهای بدن موجب افزایش گردش خون میشود.
3. محافظت از سلامت قلب با مصرف زعفران
یکی از مهمترین اهداف انسان در حال حاضر بهبود سلامت قلب است. یکی از روشهایی که برای محافظت از سلامت قلب میتوان مورد استفاده قرار داد، مصرف مواد دارای پتاسیم مانند زعفران میباشد. پتاسیم به دلیل آن که به عنوان یک گشاد کننده عروق بدن عمل میکند میتواند از افزایش فشار خون جلوگیری کرده و فشار بر روی شریانهای قلب را جلوگیری میکند. این امر موجب شده زعفران به عنوان یک محافظ خوب از قلب محسوب شود.
4. کاهش اضطراب با مصرف زعفران
از دیگر خواص زعفران که بسیار شناخته شده است کاهش اضطراب و افسردگی میباشد. ترکیبات فعال در زعفران قابلیت این را دارد که بر روی سیستم غدد درون ریز تاثیر بگذارند و به آزاد سازی هورمونهای مفید که سلامت انسان را حفظ میکند کمک کند.
5. کنترل دیابت با مصرف زعفران
دیابت یکی از بیماریهایی است که بسیاری از افراد در سراسر جهان با آن دست و پنجه نرم میکنند. یکی از خواص زعفران که بسیار اهمیت دارد کنترل دیابت است. اگر شما از بیماری دیابت رنج میبرید بهتر است که زعفران را در برنامه غذایی خود جای دهید زیرا با توجه به وجود منگنز در زعفران در صورت مصرف آن سطح قند خون شما کنترل میشود.
6. تقویت قدرت استخوانی با مصرف زعفران
بسیاری از ترکیبات آلی و مواد معدنی موجود در زعفران موجب جذب مواد مغذی در بدن میشود.
7. جلوگیری از سرطان با مصرف زعفران
به دلیل وجود بیش از 100 ماده مختلفی که در زعفران وجود دارد با مصرف آن آنتی اکسیدانهایی در بدن به وجود میآیند که موجب خنثی کردن رادیکالهای آزاد میشود و این امر موجب جلوگیری از مرگ سلولهای سالم و در نتیجه سلامت عمومی سیستم ایمنی بدن میشود. به طور کلی زعفران میتواند از ابتلای افراد به سرطان و یا گسترش آن در بدن جلوگیری کند.
8. بهبود عملکرد عصب با مصرف زعفران
زعفران دارای مقدار زیادی ویتامین b6 میباشد بنابراین میتواند به عملکرد سیستم عصبی بدن نیز کمک کند.
9. کاهش اختلالات معده با مصرف زعفران
یکی از مهمترین و شناخته شدهترین خواص زعفران کاهش نفخ و ناراحتی معده میباشد. زعفران به دلیل خاصیت ضد التهابی و آرام بخشی که دارد میتواند التهاب و درد معده را کاهش دهد و همچنین میتواند مشکلاتی مانند گرفتگی، نفخ، یبوست و بسیاری از مشکلات جدی مانند زخم معده را برطرف کند.
10. درمان التهاب و کاهش درد با مصرف زعفران
افرادی که از آسیبهای ورزشی، نقرس و مشکلات التهابی رنج میبرند بهتر است که زعفران را در وعدههای غذایی خود جای دهند زیرا آنتی اکسیدانهای موجود در زعفران میتواند سرعت روند بهبودی آسیب را افزایش دهد و برای درمان ضربههای موضعی و بسیاری از زخمها مفید میباشد.
خواص دارویی زعفران
زعفران که به عنوان ادویه طلایی شناخته میشود تاریخچه 3000 ساله دارویی دارد. این ادویه در کشورهای آسیایی و اروپایی و همچنین در ایتالیا، اسپانیا، یونان، فرانسه، ایران، هند و چین یافت میشود. در حال حاضر خواص دارویی و درمانی آن برای همگان آشکار شده است. از مهمترین خاصیت دارویی زعفران میتوان به خاصیت ضد التهابی آن اشاره کرد. آرتروز یکی از مشکلاتی است که بسیاری از افراد از آن رنج میبرند بنابراین اگر شما هم از ورم مفاصل رنج میبرید بهتر است که زعفران را در وعدههای غذایی خود جای دهید زیرا میتواند از درد مفاصل جلوگیری کند و آن را بهبود بخشد.
مضرات زعفران و عوارض مصرف بیش از اندازه آن
زعفران در کنار آن که خواص زیادی دارد اگر آن را بیش از حد مصرف کنید ممکن است که با سرگیجه، اسهال خونی، استفراغ و زرد شدن پوست چشمها روبرو شوید بنابراین در مصرف آن نباید زیاده روی کنید. باید بدانید که در برخی از موارد مصرف 12 تا 20 گرم زعفران میتواند منجر به مرگ شود. زیاده روی در مصرف زعفران عوارضی مانند حالت تهوع، سرگیجه، استفراغ و خشک شدن دهان را در پی دارد. علاوه بر این موضوع در مصرف زعفران ممکن است که واکنشهای آلرژیک هم وجود داشته باشد بنابراین اگر بعد از مصرف زعفران واکنشهای آلرژیک را در خود مشاهده کردید با پزشک خود مشورت کنید.