تهران

بهترین زمان برای از پوشک گرفتن بچه کی هست؟

زمان مناسب برای گرفتن کودک از پوشک
استفاده از پوشک بچه حدودا تا دو سه سالگی کودک ادامه دارد. برای بیشتر مادران تعیین زمان مناسب گرفتن کودک از پوشک یک دغدغه جدی محسوب می شود. اینکه چه زمانی کودک آمادگی لازم را برای جدا شدن از پوشک دارد و این کار چگونه انجام می شود مطالبی هستند که در این مطلب به آنها پرداخته می شود.

بهترین زمان برای از پوشک گرفتن بچه کی هست؟

قبل از پرداختن به موضوع مقاله ابتدا مقدمه ای در مورد پوشک بچه و لزوم استفاده از آن و مزایا و معایبی که می تواند داشته باشد بیان خواهیم کرد.
پوشک وسیله ای است که برای افرادی که نمی توانند ادرار یا مدفوع خود را کنترل کنند مورد استفاده قرار می گیرد. پوشک با استفاده از پنبه یا الیاف دارای قابلیت جذب تهیه می شود تا از سوختگی ناشی از ادرار جلوگیری نماید. پوشک ها یک بار مصرف هستند البته پوشکهایی نیز وجود دارند که قابل شستشو بوده و امکان استفاده مجدد از آنها وجود دارد.
روی بسته های پوشک بچه ها اندازه و سایز قید می شود و بسته به وزن و سن بچه از پوشک مناسب استفاده می گردد. اغلب برای نوزادانی که خواب بیشتری دارند استفاده از پوشکهایی با پشتی بلند مناسب است تا جلوی نم پس دادن پوشک از عقب گرفته شود، یا برای بچه ای که میزان تحرک بالایی دارند و شروع به چهار دست و پا رفتن کرده، پوشکی مناسب است که قسمت میانی آن باریکتر باشد.

زمان مناسب گرفتن کودک از پوشک
کی کودک را از پوشک بگیریم؟


مزایای استفاده از پوشک بچه

پوشک بچه یا همان پوشک های یکبار مصرف دارای قابلیت جذب مایعات بیشتری هستند و طراحی و نحوه بسته شدن آنها به گونه ای است که به کودک اجازه می دهد تا خواب راحت و آرامی داشته باشد و احتمال نم پس دادن و خروج ادرار و مدفوع کودک را به حداقل می رساند.
پوشک یکبار مصرف در مقایسه با پوشک نخی هم روش استفاده آسانی دارد و هم درست بعد از خارج کردن آن از بسته آماده مصرف است و این کار شما را در هنگام تعویض پوشک راحت تر می کند.
با اینکه زباله های ناشی از استفاده ی پوشک بچه در مورد محیط زیست مشکلاتی را ایجاد می کنند ولی این مشکل در مورد پوشک های نخی و شست و شو شونده نیز به دلیل استفاده از مقدار زیاد آب و پاک کننده ها نیز وجود دارد.

کی کودکمان را از پوشک بگیریم؟
استفاده از پوشک چه مزایایی دارد؟


معایب استفاده از پوشک بچه

با توجه به تبلیغات صورت گرفته در خصوص پوشکهای بچه با هدف القای این فکر که با استفاده از پوشک بچه فرزند شما آرام و خوشحال خواهد بود و هیچ مشکلی برایش پیش نخواهد آمد. ولی واقعا استفاده از پوشک های با قابلیت جذب بالای امروزی، که دارای اسانس های جذب بوی نامطبوع هستند و در ترکیبات خود ژل های نرم کننده و هزاران ماده شیمیایی دیگر دارند چه تاثیری می توانند در پوست کودک بگذارند؟
این پوشک ها با داشتن جذب فوق العاده نم را نشان نمی دهند ولی به دلیل وجود ماده شیمیایی پلی اکریلات سدیم که کارکرد آن جذب بالا با گرفتن مایع به خود است و مسئولیت خشک نگه داشتن پوشک را به عهده دارد، می تواند موجب بروز نوعی حساسیت خاص در پوست کودکان شود.
هم چنین کش های قابل انعطاف موجود در کمر پوشک ها باعث می شوند بخار آمونیاک بعد از ادرار راهی برای خروج پیدا نکرده و زمینه را برای رشد و تکثیر باکتری ها فراهم نماید که این امر نیز خود باعث بروز مشکلات پوستی و مهمتر از آن ایجاد عفونت ادراری بخصوص در دختران می گردد.
پوشک ها بعد از استفاده و پخش شدن در محیط زیست هم باعث انتقال آلودگی شده و هم چنین به دلیل جنس پلاستیکی تا سالها در محیط زیست باقی مانده و به سختی تجزیه می شوند.
بهترین راه برای کاستن از عوارض پوشک در بچه ها تعویض زود به زود آنها و نماندن طولانی مدت پوشک آلوده در تماس با بدن کودک است.

پوشک بچه
استفاده از پوشک بچه چه معایبی می تواند داشته باشد؟


بهترین زمان برای از پوشک گرفتن بچه کی هست؟

شاید خیلی از مادرها در مورد زمان از پوشک گرفتن بچه ها تردید داشته باشند و ندانند که کی زمان مناسبی برای این کار است. معمولا از 18 ماهگی تا 24 ماهگی بهترین زمان برای از پوشک گرفتن بچه محسوب می شود. در عین حال کنترل ادرار و مدفوع در پسران دیرتر از دختران اتفاق می افتد. به همین جهت برای از پوشک گرفتن پسران بعد از پایان دو سالگی بهتر است اقدام شود. غالبا کودکان کنترل مدفوع خود را زودتر از کنترل ادرار می آموزند. با توجه به موراد مذکور نبایستی این نکته را فراموش کرد که زمان مناسب از پوشک گرفته شدن کودک تا حد زیادی به آمادگی کودک بستگی دارد و این مدت بنا به ویژگی ها و آمادگی کودک می تواند کمتر یا بیشتر باشد. در ادامه به چند نکته که می توانند به مادران کمک کند تا بتوانند زمان مناسب برای از پوشک گرفتن فرزندشان را بهتر بدانند اشاره می کنیم..

  • کودک از پوشک آلوده خود اظهار ناراحتی کرده و با ایماء و اشاره درخواست تعویض آن را داشته باشد.
  • کودک تلاش کند تا پوشک آلوده خود را از خود جدا و دور کند.
  • کودک برای ساعات طولانی پوشک خود را خشک و تمیز نگه دارد.
کی کودکم را از پوشک جدا کنم؟
مناسب ترین زمان برای از پوشک گرفتن کودک


نکات مهم در مورد از پوشک گرفته شدن کودک 

  • بعد از گذشت حدود 1 الی 3 دقیقه از هر وعده غذایی کودک را روی لگن بنشانید.
  • از اجبار کودک برای نشستن طولانی مدت روی لگن اجتناب کنید. مجبور کردن کودک به نشستن روی لگن بیشتر از 5 الی 8 دقیقه تاثیر منفی خواهد داشت.
  • به کودک برای استفاده موفقیت آمیز روی لگن جایزه بدهید. 
  • با زبان کودکانه از فواید استفاده و نشستن روی لگن برای کودکتان بگویید.
  • اگر طی مراحل از پوشک گرفتن کودک دسته گل به آب داد از تنبیه و سرزنش او جدا پرهیز نمایید. به تذکر دادن بسنده کرده و با مهربانی کودک را تمیز کنید.
  • بهتر است در بین وعده های غذایی هر دو ساعت یکبار کودک را روی لگن بنشانید.
  • یک علامت مشخص یا اسم رمز برای اعلام نیاز کودک به دستشویی به او آموزش دهید.
  • از کودکتان بنا به ویژگی ها و توانمندیهایش انتظار داشته باشید. در زمینه از پوشک گرفتن کودک خود را با کودکان دیگر مقایسه نکنید. 
  • کودک را قبل از خواب چه در طول روز و چه قبل از خواب شبانه روی لگن بنشانید.
  • بعد از اینکه کودک توانست حداقل برای دو سه بار استفاده موفقیت آمیزی از لگن داشته باشد به او پوشک نپوشانید و تنها به استفاده از شورت یا شلوار بسنده کنید.
  • لازم به ذکر است که معمولا در هوای سردتر کودک بیشتر نیاز به دفع ادرار پیدا می کند.
  • بهار و تابستان بهترین فصل ها برای از پوشک گرفتن کودک هستند.
  • هم چنین برای اینکه کودک جای خود را خیس نکند بهتر است از دادن مایعات مانند شیر به کودک قبل از خواب یا حین خواب اجتناب کنید.

 

نکات مهم در خصوص از پوشک گرفته شدن کودک
نکات مهم در خصوص از پوشک گرفته شدن کودک

 

روش های از پوشک گرفتن کودک

روش اول

یک صندلی توالت برای کودک خریداری کنید و در حمام یا توالت قرار دهید و کودک را تشویق کنید تا هر زمان نیاز داشت روی آن بنشیند.
پس از گذشت 10 دقیقه اگر کودک کاری نکرد او را از توالت خارج کنید و مجدد بعد از ده دقیقه به توالت ببرید. 

زمان مناسب از پوشک گرفتن کودک
روش از پوشک گرفتن کودک


روش دوم

از اسباب بازیهای مورد علاقه کودک کمک بگیرید. اسباب بازی های مورد علاقه کودک را به دستشویی ببرید تا تشویق شده و به دستشویی برود.
باز و بدون پوشک گذاشتن کودک در طول روز برای چند ساعت و یادآوری کردن مرتب به دستشویی رفتن در این روش توصیه می شود. هم چنین در روزهای بعدی زمان بیشتری به کودک بدهید و او را کمتر پوشک کنید.

کی کودکم را از پوشک بگیرم؟
چگونه کودک را از پوشک بگیریم؟

 

روش سوم

روش سوم روش از پوشک گرفتن کودک در 3 روز است.  بایستی در مدت سه روز توالت رفتن را به کودک آموزش دهید. یک هفته قبل از آغاز این روش به کودکتان یک بسته پوشک نشان داده و به او بگویید که دیگر از هفته بعد و در فلان روز نیاز به پوشیدن پوشک ندارد و هر موقع که بسته پوشک به اتمام رسید، دیگر آزاد می شود.

  1. روز اول در این روش مهم است. هنگام بیدار شدن کودک پوشکش را باز کرده و لباس راحتی بپوشانید تا بتواند به راحتی روی لگن بنشیند.
  2. کودک را همراه خودتان به دستشویی ببرید و مراحل را به کودک توضیح دهید، به او بگویید که چه انتظاری از او دارید و کودک چه کاری باید انجام دهد.
  3. کودک را زمانی که روی لگن می نشیند و کارش را انجام می دهد تشویق کنید.
  4. قبل از خواب به کودک بگویید که وقت رفتن به توالت است و بعد اور ا پوشک کنید. 
  5. برای روز دوم همین کارها بایستی تکرار شود. بهتر است یک ساعت کودک را به بیرون ببرید و قبل از خارج شدن از خانه کودک را به توالت ببرید.
  6. در روز سوم نیز دوباره کارهای دو روز قبل را تکرار کنید و به مدت یک ساعت یکبار در صبح و یک نوبت در عصر کودک را به بیرون ببرید و باز قبل از خارج شدن از منزل از کودک بخواهید به دستشویی برود.

اگر که بعد از انجام این کارها در مدت سه روز، کودک هم چنان اشتیاقی برای نشستن روی لگن و رفتن به دستشویی نداشت. باید 6 تا 8 هفته صبر کنید و به کودک استراحت دهید و دوباره رو فوق را بکار ببرید.

بهترین زمان برای از پوشک گرفتن کودک
استفاده از روش 3 روزه آموزش توالت رفتن به کودک

 

هنگامی که کودک شلوارش را کثیف کرد چه کنیم؟

طی زمان از پوشک گرفتن کودک کثیف کردن شلوار امری طبیعی خواهد بود. پس بایستی در این برهه صبور بوده و با بالاتر بردن آستانه تحمل خود، فرزند خود را از پوشک بگیرید. مسلما عکس العمل های شما در رفتار با کودکتان روی تربیت و چگونگی شکل گیری شخصیت او تاثیر بسزایی خواهد داشت.

 

تنبیه کردن کودک در هنگام کثیف کردن شلوارش چه پیامدهایی می تواند در پی داشته باشد؟

با تنبیه کودک در طی دوران از پوشک گرفتن او و با دلیل کثیف کردن شلوارش، باعث ایجاد احساس تلخ گناهکار بودن در او خواهیم شد و به حس اعتماد به نفس کودک صدمه خواهیم زد. ایجاد حس بدبینی و بی اعتمادی کودک نسبت به مادر، تحریک کودک به مقابله به مثل و لجبازی کردن و فراهم کردن زمینه مبتلا شدن کودک به بیماری های جسمانی مانند یبوست، سنگ کلیه و سنگ مثانه از دیگر پیامدهایی است که می توانند در نتیجه تنبیه کودک در هنگام کثیف کردنش شلوارش پیش بیایند.

 

پیامدهای تنبیه کودک در هنگام کثیف کردن شلوارش 
پیامدهای تنبیه کودک در هنگام کثیف کردن شلوارش 

 

شاید برای شما هم سوال باشد

  1. چه زمانی می توان فهمید که کودک از نظر فیزیکی آماده رفتن به دستشویی است؟

    تکامل عصب هایی که پر شدن مثانه را اطلاع می دهند و آمادگی عضلات کنترل کننده مثانه که کودک بتواند ابتدا از خیس شدن و کثیف شدن خودش آگاه باشد تا در مرحله بعدی توانایی کنترل ادرار و مدفوع را بدست آورد.
  2. در روزهای ابتدائی آموزش ترک پوشک به کودک هر چند ساعت باید کودک را به دستشویی ببریم؟

    بهتر است در روزهای اول هر نیم ساعت کودک را به دستشویی ببرید و بعد از آن هر ساعت یکبار و بعد از اینکه کودک توانست کنترل کاملی روی ادرار و مدفوع خود داشته باشد هر سه ساعت یکبار کودک را به دستشویی ببرید.
  3. برای آموزش کودک جهت کنترل دستشویی درشب چه باید بکنیم؟

    برای اینکه کودک در شب نیز بتواند روی ادرار خود کنترل داشته باشد بهتر است در شب اول هر یک ساعت کودک را از خواب بیدار کرده و به دستشویی ببرید و در شب های بعدی این کار را هر سه ساعت یکبار انجام دهید. به تدریج دیگر کودک نیاز به بردن به دستشویی در شب ندارد و در صورت لزوم خودش بیدار می شود.
  4. رفتار والدین در دوران از پوشک گرفتن کودک چه تاثیری می تواند داشته باشد؟

    والدین بخصوص مادرها در این دوران باید صبر و تحمل بسیاری به خرج دهند و از پرخاش و تنبیه کودک به دلیل کثیف کردن شلوار و گاها منزل اجتناب نمایند چون این کارها ممکن است کودک را لجباز کرده و آنها از رفتن به دستشویی امتناع کنند.
  5. گاها پیش می آید که در اوایل کودک از دیدن مدفوع خود بترسد در این مواقع باید چگونه برخورد کنیم؟

    برای همین در برخی موارد کودکان ترجیح می دهند مدفوع خود را نگه داشته و از رفتن به دستشویی امتناع ورزند بهترین راهکار در این مواقع این است که برای کودک داستانی تعریف کنید که بتواند به صورت غیر مستقیم و با شنیدن آن متوجه شود.
مطلب مفید بود؟
6
0
اشتراک گذاری:
مطالب پیشنهادی