تهران

بررسی سرانه مطالعه در ایران و مقایسه آن با کشورهای مختلف

سرانه مطالعه ایران
در این مقاله درباره سرانه مطالعه در ایران و رتبه آن نسبت به سایر کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه و آمار جهانی گردآوری شده است. با مجله تیجور همراه ما باشید.

سرانه مطالعه ایران

سرانه مطالعه در ایران در سال های قبل مورد بررسی قرار گرفت و سرانه مطالعه در ایران را دو دقیقه در سال اعلام کردند. دبیر کل نهاد کتابخانه‌های عمومی این رقم را رد کرد و آن را شوخی تلقی کرد و اعلام کرد که آمار مطالعه در ایران 79 دقیقه در روز است. که برخی از چهره‌های فرهنگی و مسئولان نیز این آمار را رد کرد و بالاخره اعلام شد آمار سرانه مطالعه در ایران 75 دقیقه و 34 ثانیه است که 21 دقیقه و 31 ثانیه آن برای قرآن و ادعیه، 32 دقیقه و 36 ثانیه روزنامه و 5 دقیقه و 42 ثانیه نشریه خوانی و 15 دقیقه و 17 ثانیه به کتاب اختصاص پیدا می‌کند. این آمارها هر دو فضای مجازی و فیزیکی را شامل می شود.

 به هر حال اختلالات زیاد میان آمارها تعریف هایی که از میزان و نوع مطالعه وجود دارد امکان اعتماد به هر یک از آمارهای داده شده را کاهش داده است. اما با اینکه اختلاف میان آمارها وجود دارد ولی بعضی از آنها را می‌توان نزدیکتر به واقعیت دانست. درمیان ارقام داده شده زمان 12 تا 15 دقیقه بیشترین مقدار را در میان آمارها دارد.

بررسی سرانه مطالعه در ایران

آمار سرانه مطالعه در ایران فقط مطالعه کتاب نمی باشد بلکه مطالعه روزنامه، ادعیه، سایت و غیره نیز شامل می‌شود. ولی سرانه مطالعه در جهان فقط بر اساس خواندن کتاب می باشد. البته در بعضی از کشورها مطالعه روزنامه و سایت های خبری و غیره تحلیلی را نیز در آمارهای مطالعه خود لحاظ کرده اند. بر اساس آمارها کشورهای جهان سوم کمترین سرانه مطالعه را به خود اختصاص داده اند. در این کشورها بیشتر افراد مطالعه نمی کنند بر اساس آمارها یا بی‌سواد هستند و یا محصولات فرهنگی در این کشورها درست تبلیغ و نهادینه نشده است. البته اختلاف آماری که یکی از شاخصه های مطرح برای تعیین سطح سواد کشور های جهان است مقدار و تعیین سطح کشورهای جهان در نظر گرفته اند. بر اساس گزارش آماری مرکز بین‌المللی مطالعات گذران وقت است. بر اساس تحقیقاتی که این مرکز انجام داد بیشترین زمان مطالعه کتاب مربوط به کشور فنلاند با 44 دقیقه در روز است.

شاخص سرانه مطالعه به معنای عام

در این شاخص هم مطالعه کتاب و هم مطالعه روزنامه و نشریات دیگر در نظر گرفته می‌شود. با این تعریف رتبه بندی کشورهای برتر دچار تغییر می شوند. میزان سرانه مطالعه ایران در این گزارش آمار سرانه 13 دقیقه لحاظ می‌شود. آمارهای به دست آمده نشان می دهد که کشورهای در حال توسعه و شرقی بیشترین مطالعه را نسبت به کشورهای غربی دارد و سرانه مطالعات آنها بیشتر است. برای مثال هند 10 ساعت و 42 دقیقه اول، تایلند با 9ساعت و 24دقیقه دوم، چین با 8 ساعت سوم، فیلیپین 7 ساعت 36 دقیقه چهارم، مصر با 7 ساعت و 30 دقیقه پنجم، جمهوری چک 7 ساعت و 24دقیقه بیشترین سرانه مطالعه را دارند. هندی ها در این آمار با 10 ساعت و 42 دقیقه مطالعه در طول هفته رتبه ول را به خود اختصاص داده اند. در صورتی که 74 درصد مردم هند سواد خواندن و نوشتن دارند که از متوسط جهانی هم پایین‌تر است. این کشور پس از استقلال سرانه مطالعه اش 6 برابر افزایش یافته است و آنها توانسته اند سرعت مطالعه خود را افزایش دهند. کشور بعدی تایلند با 9 ساعت و 24 دقیقه مطالعه در هفته رتبه دوم را دارند. تایلندی ها علاقه زیادی به مطالعه کتاب های کاغذی دارند. و 88 درصد آنها از کتاب های کاغذی و چاپ شده استفاده می‌کنند و نیم ساعت از وقت خود را صرف این کار می کنند. و بیشترین زمان خود را صرف مطالعه در اینترنت می کند. چینی ها به طور میانگین هفته ای 8 مطالعه می‌کنند. آنها 96.3 درصد سواد خواندن و نوشتن دارند ولی روزی 11 دقیقه را به مطالعه روزنامه و مجله اختصاص داده اند. و ما نشان می‌دهد آن‌ها بیشتر به مطالعه مطالب سرگرم کننده علاقه دارند. در این میان ایرانی‌ها 13 دقیقه در روز مطالعه می کنند مطالعه می کند. یعنی در سال حدود 7 ساعت مطالعه دارد.

شاخص سرانه مطالعه به معنای عام

نام کشورمدت مطالعه
هند10 ساعت 42دقیقه
تایلند 9ساعت و 24 دقیقه 
چین8ساعت
فیلیپین7ساعت و 36 دقیقه
مصر7 ساعت و 30 دقیقه

 

متوسط سرانه مطالعه در ایران نسبت به جهان کم است. و بزرگترین دلیل آن آشنا نبودن مردم ایران با دانش تندخوانی است بیشتر کشورها مطالعه کردن را باعث پیشرفت خود می دانند اما در ایران برعکس است و مردم به جای مطالعه کردن بیشتر وقت خود را در فضای مجازی و اینستاگرام مشغول هستند. بهترین راه برای بهبود سرانه مطالعه در ایران آموزش تند خوانی است که باید از سنین کودکی به بچه ها آموزش داده شود تا این عادت از کودکی با آنها شکل بگیرد تا در بزرگسالی هم به توانند به مطالعه ادامه داده و آن را کنار نگذارند.

بررسی سرانه مطالعه در ایران

یکی دیگر از دلایل مطالعه کم در بزرگسالان نبود وقت کافی است اما تند خوانی به افراد کمک می‌کند تا با حفظ و افزایش کیفیت مطالعه در زمان کم کتاب و سایر مطالب مفید و یا سرگرم کننده را مطالعه کنند.

نموار زیر سرانه مطالعه کشور ها در سال 2015نشان میدهد:

سرانه مطالعه کشور ها در سال 2015
سرانه مطالعه کشور ها در سال 2015

 

 

مطلب مفید بود؟
8
1
اشتراک گذاری:
مطالب پیشنهادی