عیار طلا و انواع آن را بشناسیم
عیار طلا به چه معناست و انواع عیار طلا چیست
عیار طلا در یک جمله ساده عبارت است از درصد خلوص طلا در یک وزن مشخص.
طلای 24 عیار: طلای خالص است و 99.9 درصد آن طلا می باشد و 0.01 در صد آن را ناخالصی های احتمالی می باشد. به آن طلای خام هم گفته می شود.
طلای 1000 عیار: مبنای دیگری برای اندازه گیری میزان خلوص طلا می باشد و منظور همان طلای 24 عیار است. در مبنای 1000، میزان 999.9 طلای خالص و 0.1 ناخالصی احتمالی در نظر گرفته می شود.
سایر عیار های طلا نسبت به طلای 24 عیار یا 1000 سنجیده می شود. مثلا در مبنای24، طلای x عیار بدین معناست که اگر آن شیء طلا را به 24 قسمت تقسیم کنیم x قسمت آن طلا خالص و مابقی آن سایر فلزات می باشد. تفاوتی نمی کند که فلزات ناخالصی چه فلزی باشد. چون آنچه تعیین کننده قیمت است میزان طلای خالص بکار رفته می باشد نه نوع و چگونگی ترکیب فلزات ناخالص.
در جدول زیر عیارهای مرسوم در مبناهای 24 و 1000 در صنعت طلا را مشاهده می کنید.
- سکه های بهار آزادی که در ایران ضرب می شوند با عیار 900 ساخته می شوند که معادل 21.6 عیار در مبنای 24 می باشد.
- در کشور کانادا و آمریکا، طلای 10 تا 18 عیار مرسوم می باشد.
- در کشور ترکیه، طلای 14 تا 21 عیار می سوم می باشد.
- در کشور انگلستان، طلای 9 تا 22 عیار مرسوم می باشد.
- در کشور روسیه، طلای 9 عیار و 14 عیار مرسوم می باشد. طلاهای جدید با عیار 9 ساخته می شوند و طلاهای قدیمی با عیار 14 ساخته شده اند.
- در شمال اروپا، آلمان و کشورهای حوزه اسکاندیناوی، طلای 8 تا 18 عیار مرسوم می باشد.
چرا عیار های مختلفی برای طلا وجود دارد؟ طلایی که از معادن استخراج می شوند بسیار نرم و انعطاف پذیرند و به صورت شمش طلا تبدیل شده و در اختیار طلاسازان قرار می گیرد. ساخت زیورآلات با طلای خالص، استفاده و نگهداری از آنها را با مشکل مواجه می کند. با کوچکترین ضربه ای تغییر شکال می دهند و جای خش و ناخن براحتی بر روی آنها باقی می ماند. برای حل این مشکل، معمولا طلاسازان طلای خالص را با فلزات دیگری ترکیب می کنند تا سختی و استحکام آن را افزایش داده و میزان انعطاف پذیری آن را کاهش دهند و زیورآلات مورد نیاز مشتریان را با آلیاژ ساخته شده حاصل از ترکیب طلای خالص و فلزات افزودنی تولید نمایند.