تهران

نکاتی در باره گفتار درمانی در منزل

گفتار درمانی در منزل
در این مطلب به طور مختصر به موضوع گفتار درمانی کودکان در منزل و همچنین گفتار درمانی بزرگسالانی که دچار عارضه سکته مغزی شده اند توضیح خواهیم داد.

گفتار درمانی کودکان در منزل توسط پدر و مادر

صحبت کردن با کودکان از اهمیت بالایی برخوردار است. با صحبت کردن با آنها به اختلالات گفتاری کودک پی می بریم و لازم است جهت رفع آنها اقدامات لازم از جمله مراجعه به گفتار درمان گر و تمرین گفتار درمانی با کودکان را انجام دهیم. از قابل توجه ترین نکاتی که باید رعایت شود این است که هیچ گونه نظر منفی درباره حرف زدن کودکتان بیان نشود برای مثال اگر فرزند شما دارای اختلال لکنت زبان است هیچ گاه او را در تنگنا قرار ندهید که او صحبت کند، در عوض به نکاتی که در اینجا برای شما جمع آوری کرده ایم توجه نمایید و آنها را به کار ببرید.

گفتار درمانی در منزل
گفتار درمانی کودکان در منزل

تشویق کودک به صحبت کردن

با پرسش سوالاتی که نیازمند پاسخی دقیق و توضیح است باعث تشویق فرزندتان برای بیان ایده های موجود در ذهنش می شوید سوالاتی مانند:چه هدیه ای برای دوستت تهیه می کنی؟
این نوع سوالات تحریک‌کننده هستند و باعث حرف زدن فرزندتان می شود.

گوش دادن به حرفهای کودک با توجه و دقت بالا

زمانی که شما به سخنان فرزند خود توجه می کنید و به او گوش می دهید باعث می شود تا او اعتماد به نفس بگیرد و تمام تلاش خود را به کار گیرد تا با شما به روان ترین صورت ممکن صحبت کند پس توجه به سخنان کودکتان بسیار اهمیت دارد.حتی اگر خیلی وقت شما را بگیرد.

گفتار درمانی صحیح در خانه

تمرین روش های گفتار درمانی کودکان در خانه

با کودک خود، خواهر، برادر و دوستان او یک دایره تشکیل دهید و جمله ای را به گوش یک کودک بگویید و آن ها آن جمله را به یکدیگر انتقال دهند و در آخر جمله ای که آخرین کودک بیان می‌کند همان جمله ای است که شما به گوش اولین فرد گفتید.

روش های گفتار درمانی به وسیله پدر و مادر
گفتار درمانی صحیح پدر و مادر

کودکانتان را تشویق کنید تا بخوانند

با خرید کتاب داستان جالب و مناسب سن کودک از فرزندتان بخواهید تا آن کتاب را با صدای گویا و بلند بخواند البته باید توجه داشت که فقط یک بار خواندن کتاب تاثیر آنچنانی ندارد و باید روزی دو الی سه بار تکرار شود.با انجام این فعالیت ها باعث تقویت مهارت های زبانی او می شوید.

قدم به قدم پیش بروید

مشکلات کودک خود را طبقه بندی کنید و از مشکلات کوچک تر و ساده تر به سمت موضوعات مشکل تر و پیچیده تر بروید.به طور مثال ابتدا صدای یک واج را نشان دهید و سپس آن واج را در کلمه توضیح دهید و در سرانجام کار کلمه را در قالب جملات نمایان کنید.برای بهبود صحبت کردن فرزندتان فعالیت های بسیاری را می توانید به کار ببرید اما در خاطرتان باشد که کودک در هنگام خستگی با شما همکاری نخواهد کرد پس از زمان مناسبی را برای انجام فعالیت ها در نظر بگیرید.

گفتار درمانی صحیح توسط پدر و مادر

گفتار درمانی افراد سکته مغزی در منزل

یکی دیگر از مواردی که ممکن است باعث شود به گفتار درمانی در منزل نیاز داشته باشیم، مواجه با عزیزانی از ماست که خدای ناکرده دچار سکته مغزی شده اند.سکته مغزی زمانی اتفاق می‌افتد که یک رگ خونی به صورت کاملا ناگهانی در مغز مسدود می شود یا پاره می گردد.با این اتفاق خون و در پی آن اکسیژن به قسمت مورد صدمه واقع شده نمی‌رسد و باعث می شود بافت مغزی قسمت صدمه دیده از بین برود و نوع صدمه و شدت آن به اینکه کدام عروق صدمه دیده است بستگی دارد.

سکته مغزی از مخرب ترین حمله هاست و میتواند مشکلات بسیاری در پی داشته باشد.چه مشکلات جسمی و چه روحی،برای مثال ناتوانی در راه رفتن،مختل شدن فعالیت روزانه بدن،نگهداشتن اشیا و...
پس از وقوع سکته اکثرا مشکلاتی در زبان و گفتار فرد به وجود می آید و روال زندگی عادی او را مختل میکند. آفازی یا از دست دادن تکلم اصطلاحی است که پس از سکته مغزی اگر فردی مهارت های ارتباطی و گفتاری خود را از دست داد برای توصیف حالت او استفاده می شود.بعضی از افراد در زمان کم و به بهترین شکل ممکن بهبود یافته و میتوانند مانند قبل از سکته خود با دیگران ارتباط برقرار کنند.

اما برخی افراد دیگر نیز به مشکلات زبانی، ارتباطی، گفتاری، شناختی دچار می شوند. این اختلالات به اشکال مختلفی مانند عدم ادراک کلام، عدم ادای کلمات و یا فراموشی بروز میکنند.کسانی که به علت سکته مغزی قدرت تکلم خود را از دست میدهند معمولا به طور هدفمند صحبت نمیکنند و کلمات را به صورت کلمه به کلمه ادا میکنند به طوری که از بروز و بیان احساسات خود عاجز اند و در بیان آن ها با مشکل روبرو میشوند.
برخی دیگر نیز از درک صحبت های دیگران عاجز اند و مفهوم حرف ها را متوجه نمیشوند.

طول درمان این نوع اختلالات تحت تاثیر سن فرد،تعداد جلسات تحت درمان بودن،میزان ضایعه، شدت سکته مغزی، و انواع عوامل اجتماعی و محیطی در افراد متفاوت است.
افراد جوان در برابر این نوع مشکلات در طی شش ماه الی یک سال درمان میشوند و میتوان گفت زودتر از سایرین بهبود می یابند.
فرد آسیب دیده بسیار حساس است و در زمان کوتاهی به سوی افسردگی سوق پیدا میکند به همین دلیل باید اطرافیان او را تحت فشار قرار نداده و شرایطش را درک کنند.

افراد خانواده با کمک به فرد صدمه دیده باعث کوتاه تر شدن مدت درمان او میشوند. مثلا حائز اهمیت است که نزدیکان بیمار به سختی زبان گفتاری خود فکر کنند و با ساده تر کردن کلمات مورد استفاده خود امکان درک آن را برای بیمار فراهم نمایند. در محیط خانه باید از ایجاد هرگونه صدای اضافی که باعث ایجاد مشکل در برقراری ارتباط افراد با یکدیگر میشود پرهیز کرد.
 

مطلب مفید بود؟
1
0
اشتراک گذاری:
مطالب پیشنهادی