10 راهکار ساده و عالی برای درمان یبوست در خانه
10 راهکار ساده و عالی برای درمان یبوست در خانه
یبوست یک اختلال گوارشی رایجی است که امکان دارد در هر شرایط سنی رخ دهد. اگر به صورت پزشکی بخواهیم یبوست را به شما شرح دهیم، یبوست یعنی حرکت روده سه بار و حتی شاید کمتر، در یک هفته که منجر به دفع نشود. اگر یبوست در فرد شدید باشد حرکت روده به یک بار یا کمتر در هفته کاهش میابد.
دلیل شایع یبوست این است که بخش کولون روده که وظیفه جذب آب و املاح را بر عهده دارد اگر آب و فیبر مصرفی ما کم باشد، موجب خشک و سخت شدن شدید مدفوع و عدم دفع راحت و به موقع آن خواهد شد. بنابراین فرد برای خالی کردن مدفوع باید فشار بیشتری را وارد کند.
در این مقاله قصد داریم شما را با یبوست و شیوه های درمان آن آشنا کنیم.
یبوست چیست؟
یبوست یک بیماری مربوط به سیستم گوارشی است که فرد در صورت مواجه با آن برای خارج کردن مدفوع با سختی روبرو میشود. در بسیاری از موارد یبوست به دلیل جذب بیشتر آب توسط بخش کولون روده رخ میدهد که آنها را از غذاهای خورده شده میگیرد. و موجب حرکت آهستهتر غذا از طریق دستگاه گوارش میشود.
انواع یبوست چیست؟
یبوست علل و انواع مختلفی دارد که در ادامه باهم بررسی میکنیم:
1. یبوست تنبلی (یبوست اتونیک)
این نوع یبوست به دلیل ضعف، تنبلی و یا ناتوانی بدن در دفع پس ماندهها ایجاد میشود. به همین علت داروهای ملین برای رفع این یبوست کاربردی ندارند. از عوامل دیگر بروز این یبوست در افراد میتوان به حساسیت و یا فقدان طبیعی قسمت راست روده اشاره کرد. این گونه افراد با این که معدهشان پر از مدفوع است اما احساس اجابت مزاج ندارند. در این دسته از افراد مدفوع با حرکتی آرام در ناحیه سیگموئید متوقف میشود.
این نوع یبوست بیشتر در سالمندان، افراد چاق، در دوران بارداری و یا بعد از عمل جراحی رخ میدهد و معمولا بعد از تبهای طولانی مدت نمایان میشود.
2. یبوست انسدادی
این نوع یبوست به دلیل تنگی یا انسداد روده رخ میدهد و به هیچ عنوان رایج نمیباشد. این نوع یبوست را نمیتوان به سرعت تشخیص داد. به همین علت اگر در سنین میانسالی در عادات دفع تغییراتی را مشاهده کردید احتمال دارد که با توجه به باقی علائمتان به یبوست انسدادی مبتلا شده باشید و باید برای تشخیص دقیقتر نزد پزشک بروید. برای درمان این یبوست حتما باید عمل جراحی صورت بگیرد و رژیم غذایی برای برطرف کردن آن کاربرد ندارد.
3. یبوست اسپاستیک
در این یبوست مدفوع فرد تکه تکه، کوچک و سفت خارج میشود. این نوع یبوست به دلیل تحریک زیاد عصب رودهای است که حرکات پریستالسیس روده را تحت تاثیر خود قرار میدهد. فقدان حساسیت در راست روده و عدم وجود نظم در قسمت سیگموئید موجب بروز دردهای شکمی، یبوست و اسهال میشود. بسیاری از افرادی که به این نوع یبوست مبتلا میشوند کمتر غذا میخورند و در نتیجه اندام لاغرتری نیز دارند.
علائم یبوست چیست؟
- کاهش نیاز به دفع مدفوع
- مدفوع سفت یا کوچک
- کاهش اشتها
- احساس عدم تخلیه کامل روده
- نفخ شکم
- بیحالی و کرختی
- احساس وجود انسداد در راست روده و رودهها
- دشواری در دفع مدفوع
- درد شکمی
- حالت تهوع و پف کردگی
- کم بودت تعداد دفعات تخلیه
دلایل بروز یبوست چیست؟
- مصرف زیاد لبنیات
- ایجاد تغییر در فعالیتها یا مصرف مواد غذایی
- عدم فعالیت فیزیکی و تحرک کم
- عدم وجود میزان کافی آب و فیبر در غذاهای مصرفی
- مقاومت در دفع مدفوع
- استرس
- مصرف بیش از حد داروهای ملین
- بارداری
- اختلال خوردن
- مصرف برخی داروها همچون داروهای ضد درد، مواد مخدر، قرص آهن، داروهای ضد افسردگی، آنتی اسیدهایی که دارای آلومینیوم و کلسیم هستند.
- سکته قلبی
- سرطان کولون
- دیابت
- پولیپ کولون
- کم کاری تیروئید
- بیماریهای انسدادی
- اختلالات خوردن
- بیماری سلیاک
- مشکلات عصبی و عضلانی دستگاه گوارش
عوارض طولانی مدت عدم درمان یبوست چیست؟
- سردرد خفیف
- حالت تهوع
- کاهش اشتها
- ضعف عمومی
- بیحوصلگی
- احساس خستگی
- دل درد
- در پایین کمر
- کمبود انرژی
10 روش ساده برای درمان یبوست
در ادامه روشهایی ساده و کاربردی را برای درمان یبوست باهم بررسی میکنیم:
1. خاکشیر برای یبوست
با توجه به این که یبوست در کودکان میتواند موجب دل درد و بروز جوش شود بهتر است که برای درمان آن روزانه یک قاشق خاکشیر را بکوبید و آن را با آب ولرم ترکیب کرده و در نهایت آن را به کودک خود بدهید تا بنوشد.
بیشتر افراد مسن نیز دچار کم آبی و خشک شدن بدن میشوند به همین علت رودهها نیز خشک و کم آب میشوند. برای درمان این مشکل شما میتوانید خاکشیر کوبیده شده را با آب داغ و عسل ترکیب کرده و بعد از ولرم شدن آن را مصرف کنید. توجه داشته باشید که مصرف قرصهای ملین در افراد مسن خطرناک است زیرا این قرصها رطوبت باقی مانده در بدن آنها را جذب میکنند و میتوانند خطر مرگ را در پی داشته باشند.
2. درمان یبوست با لیمو
روش اول
- ابتدا آب نصف لیمو را بگیرید و آن را داخل یک لیوان آب گرم بریزید.
- همچنین میتوانید مقداری سنگ نمک و یا نصف قاشق چای خوری نمک و عسل را هم به آن اضافه کنید.
- پس از انجام مراحل بالا این نوشیدنی را با شکم خالی بنوشید.
- شما میتوانید یک لیوان از این نوشیدنی را در شب هم میل کنید.
- اگر قصد درمان یبوست را دارید در طی چند روز متوالی حتما این از این روش استفاده کنید.
روش دوم
یک الی دو قاشق غذا خوری آب لیموی تازه را با مقداری نمک ترکیب کنید. آن را در طی چند روز مصرف کنید تا یبوست شما به طور کامل برطرف شود.
3. درمان یبوست با روغن کرچک
- یک الی دو قاشق غذا خوری روغن کرچک را با معده خالی مصرف کنید.
- اگر از مزه روغن کرچک خوشتان نمیآید میتوانید آن را با آب میوهها مانند آب پرتقال ترکیب کنید و بعد مصرف کنید.
- اگر از این روش استفاده کنید پس از گذشت چند ساعت میتوانید مشاهده کنید که وضعیتتان بهتر شده است.
نکته مهم:
- روغن کرچک در دوزهای بالا اگر مصرف شود منجر به مسمومیت میشود.
- به هیچ عنوان این دارو را در مدت طولانی مصرف نکنید زیرا میتواند عوارض جانبی جدی برای شما در پی داشته باشد.
- در زمان تحریک روده میتواند موجب شکاف شکمی شود.
4. شربت انجیر برای یبوست
- برای درمان یبوست با شربت انجیر شما باید ابتدا سه بادام و 3 انجیر خشک را برای چندین ساعت داخل آب بگذارید. سپس پوست بادام را گرفته و آن را با انجیر له کنید.
- شما باید خمیر تهیه شده را با یک قاشق عسل در شب مصرف کنید.
5. درمان یبوست با عسل
- اگر قصد درمان یبوست خود را دارید باید بدانید که مصرف دو قاشق چای خوری عسل در طول روز بسیار مفید است.
- علاوه بر مرحله بالا شما میتوانید یک قاشق غذا خوری عسل و آب لیمو را در یک لیوان آب گرم ترکیب کنید و سپس هر روز صبح آن را با معده خالی بنوشید.
- همچنین میتوانید 1 قاشق غذا خوری عسل را با 1 قاشق غذا خوری سرکه سیب ترکیب کرده و آن را برای آماده سازی سیستم گوارش 30 دقیقه قبل از صرف غذا میل کنید.
6. درمان یبوست با آلو خشک
- اگر به آلو خشک دسترسی ندارید روزانه 1 الی 2 عدد آلو بخورید اما اگر به آلو خشک دسترسی دارید روزانه 3 تا 4 عدد آلو خشک مصرف کنید.
- همچنین میتوانید 2 تا 3 عدد آلو خشک را داخل کمی شیر بادام بخیسانید و آن را هر شب برای گرفتن فیبر اضافی و تسکین یبوست مصرف کنید.
- علاوه بر روشهای بالا شما میتوانید 3 تا 4 عدد آلو خشک را تکه تکه کنید و آن را روزانه با یک فنجان ماست مصرف کنید.
7. درمان یبوست با تخم کتان
روش اول
- ابتدا 1 قاشق غذا خوری تخم کتان را داخل یک قهوه خرد کن بریزید و به خوبی خرد کنید.
- سپس تخم کتانی که به صورت پودر درآمده است را با 2 فنجان آب ترکیب کنید و بگذارید به مدت 15 دقیقه بماند.
- به صورت روزانه هر شب قبل از رفتن به رختخواب این محلول را میل کنید.
- با انجام این کار روزها هنگامی که از خواب بیدار میشوید روده شما راحتتر از قبل خواهد بود.
8. نوشیدن آب به اندازه کافی برای درمان یبوست
برای آن که ضایعات را از بدن خود خارج کنید باید روزانه مقدار زیادی آب بنوشید. همچنین نوشیدن آب موجب مرطوب ماندن مدفوع و در نتیجه دفع آسانتر میشود.
9. مصرف مواد غذایی سرشار از فیبر برای درمان یبوست
مواد غذایی مانند سبزیجات، میوهها، آجیلها، حبوبات در سیستم گوارش شکسته نمیشوند و به سرعت از روده عبور میکنند توجه داشته باشید که خانمها به طور روزانه به 25 گرم و آقایان کمی بیشتر از خانمها به فیبر نیاز دارند.
10. ورزش و تحرک برای درمان از یبوست
با توجه به این که عضلات داخل روده هم از دیگر اعضای بدن پیروی میکند شما باید در طول روز تحرک زیادی داشته باشید تا این عضلات هم بیشتر حرکت کرده و دفع مدفوع راحت و سریع باشد.
شاید برای شما هم سوال باشد
چه تعداد بار عمل دفع در هفته یبوست محسوب میشود؟
کمتر از سه بار عمل دفع در هفته دارید و مدفوع شما سفت و خشک است و برای دفع بسیار اذیت میشوید، شما یبوست دارید و حتما باید برای درمان اقدام کنید.بهترین درمان یبوست چیست؟
یکی از بهترین درمانها برای یبوست تغییر مدل زندگی است. لایف استایلی پرتحرکتر با رژیم غذایی بهتر.کدام داروهای متداول منجر به یبوست میشوند؟
به طور کلی بسیاری از داروها موجب یبوست میشوند که از مهمترین آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد: . داروهایی که مورفین و کوکائین دارند مانند برخی مسکنها مثل استامینوفن کدئین . مکمل هایی که آهن دارند . کلسیم کربنات . داروهای ضد اسهال . داروهای ضد حساسیت . داروهای ضد فشار خون . داروهای ضد تشنج . داروهای ضد افسردگیچرا اکثر خانمهای باردار دچار یبوست میشوند؟
در زمان بارداری تغییرات هورمونی در بدن خانمها اتفاق میافتد. این نوسان هورمونی و کم تحرکی منجر به اختلال در عملکرد سیستم گوارشی خانمهای باردار شده و در نهایت منجر به یبوست میشود.آیا برای یبوست نیازی به مراجعه به پزشک متخصص است؟
اگر شما به یکباره و ناگهانی دچار یبوست به همراه درد شدید و گرفتگی ماهیچهها و عضلات شدید و قادر به دفع مدفوع نبودید حتما باید به پزشک مراجعه کنید. علاوه بر این موضوع اگر با شرایط زیر روبرو شدید هم حتما نزد پزشک بروید. . هنگام دفع مدفوع دچار خونریزی میشوید. . یبوست شما بیش از 2 هفته به طول انجامیده باشد. . قوام، اندازه و شکل مدفوعتان تغییر کرده است. . اگر سعی بر کاهش وزن نداشتید اما در حال کم کردن وزن هستید. . هنگام اجابت مزاج و یا در هنگام حرکات روده احساس درد شدیدی میکنید.