اجزای سفره عقد چیست؟
چیدن سفره ی عقد یکی از رسومات قدیم تا به حال ایرانی ها می باشد که در بیشتر عروسی های ایرانی، اجرا می شود. اما ممکن است بسیاری از جوانان هنوز هم ندانند که هر کدام از اجزای سفره ی عقد به چه معنی می باشد. ما در این مقاله از تی جور به بررسی اجزای سفره ی عقد و معنی هر کدام پرداخته ایم. با ما همراه باشید.
اجزای سفره ی عقد چیست؟
1- قرآن: قران را در سفره ی عقد از هر چیز دیگری بالاتر قرار می دهند زیرا قران در جهان از هرچیزی بالا مرتبه تر می باشد. قران نماد آن است که این ازدواج مورد تایید خداوند می باشد و همچنین بر تاکید قران به ازدواج و طلب خوشبختی و یمن و برکت های الهی هم اشاره دارد.
2- آینه و شمعدان: معمولا در سفره ی عقد یک آینه و یک جفت شمعدان را اطراف آن می گذارند. شمع های روشن، نماد این است که برای عروس و داماد رابطه و زندگی گرم و صمیمی آرزو داریم.
3- مهر و جانماز: مهر و جانماز قبلا بیشتر در سفره های عقد دیده می شد و امروز اثر آن کم رنگ تر شده است. این دو وسیله هم نماد پایبندی دختر و پسر به دین اسلام می باشد.
4- نبات: نبات در سفره ی عقد به معنای آرزوی شیرین بودن پیوند و ازدواج عروس و داماد می باشد.
5- نقل و سکه: نقل از قدیم تا به حال برای شادکامی استفاده می شده است و وجود آن در کنار سکه در سفره ی عقد هم به معنی شادکامی و زیاد بودن روزی زوج قلمداد می شود.
6- تخم مرغ: تخم مرغ هم یکی دیگر از اجزای سفره ی عقد است که نماد باروری و تداوم نسل می باشد اما امروزه اثر آن هم کم تر شده است. تعداد تخم مرغ ها برای سفره ی عقد را 5، 12 و یا 14 به نیت پنج تن، 12 امام معصوم (ع) و چهارده معصوم(ع) انتخاب می کنند.
7- فندق و گردو و بادام: این سه خوراکی مقوی هستند و آن را به نشان گستردگی سفره ی غذای عروس و داماد و توانمند بودن آن ها در سفره ی عقد قرار می دهند.
8- نان و پنیر و سبزی: نان برکت خدا می دانند و دلیل وجود آن در سفره ی عقد هم همین می باشد و همچنین وجود پنیر هم برای وسعت روزی و سپید بخت شدن عروس و داماد می باشد. معمولا نان و پنیر را به همراه سبزی در پاکت قرار می دهند که سبزی هم به معنای سلامتی و خوشی و خرمی می باشد.
9- گل: همه ی ما می دانیم که گل نشانه ی زیبایی می باشد و باعث زیبا تر شدن سفره ی عقد می شود. همچنین به معنای شادابی و طراوت هم می باشد.
10- شیرینی: شیرینی را برای آرزوی خوشبختی و خوشی بر سرسفره ی عقد قرار می دهند البته نوع این شیرینی می تواند تر یا خشک باشد اما بهتر است که قیافه ی آن زیبا باشد و کوچک. در بیشتر سفره های عقد امروزی از کیک به جای شیرینی استفاده می شود.
11- میوه: میوه را هم برای نماد برخوردار شدن عروس و داماد از نعمت های رنگارنگ و فراوان خداوند در سفره ی عقد قرار می دهند.
12- عسل: معمولا زوج پس از جاری شدن خطبه ی عقد، عسل به دهان یک دیگر می گذارند تا در آینده هم موجب شیرین کام بودن و دل آرام شدن همدیگر باشند.
13- جا حلقه ای: در درون جا حلقه ای، حلقه های عروس و داماد قرار داده می شود و سپس جا حلقه ای را در سفره ی عقد می گذارند تا پس از جاری شدن، عروس و داماد آن ها را در دست های یکدیگر کنند.
14- اسپند: از قدیم تا به حال مادران ما اسپند را برای دور کردن چشم بد دود می کرده اند و قرار دادن آن در سفره ی عقد هم به همین منظور است.
15- سابیدن قند بالای سر عروس و داماد: یکی از رسم های زیبای عقد در بین ایرانیان، سابیدن قند روی سر عروس و داماد می باشد. این کار به منظور فروباریدن شادی و خوشی و شیرینی در زندگی آن ها انجام می شود.